דיאטה היא "המלחמה" התמידית האינסופית של המאות העשרים והעשרים ואחת, ולא סתם. סוכר, שבץ, לחץ דם ומחלות רבות נגרמות בעיקר בגלל תזונה לא נכונה ועודף משקל.
מגיל מסוים, אין מנוס מלהישמר מלהכניס לפה שטויות. או, במילים אחרות – לעשות דיאטה!
אז איזו דיאטה הכי כדאית?
לפי מחקר אמריקאי שהתפרסם בכתב העת המדעי Nutrition, דיאטה טבעונית ודיאטות צמחוניות המתוכננות היטב – שכבר הוכחו בעבר כבעלות יתרונות בריאותיים בטיפול ובמניעת מחלות כרוניות, יעילות גם לירידה במשקל.
במחקר שנמשך שישה חודשים, גייסו החוקרים גברים ונשים "אוכלי כל" הסובלים מעודף משקל או השמנת יתר (מדד BMI מעל 25). המשתתפים חולקו באופן אקראי והושמו באחת מ-5 קבוצות דיאטה שנבחרו לניסוי:
- קבוצת הדיאטה הטבעונית – להם ניתנה תזונה שאינה מכילה מוצרים מהחי (בשר, דגים, עופות, ביצים ומוצרי חלב) והודגשה במזונות מהצומח כמו פירות, ירקות, דגנים מלאים וקטניות.
- קבוצת הדיאטה הצמחונית – להם ניתנה תזונה שאינה מכילה בשר, דגים ועופות אך מכילה ביצים ומוצרי חלב, בנוסף למזונות מהצומח כמו פירות, ירקות, דגנים מלאים וקטניות.
- קבוצת הדיאטה הצמחונית הכוללת דגים – להם ניתנה תזונה שאינה מכילה בעלי חיים יבשתיים, אך מכילה דגים, ביצים ומוצרי חלב, בנוסף למזונות מהצומח, כמו פירות ירקות, דגנים מלאים וקטניות.
- קבוצת הדיאטה ה"חצי צמחונית" – להם ניתנה תזונה שמכילה את כל קבוצות המזון, בכלל זה בשר, עופות ודגים, בנוסף למזונות מהצומח, אלא שהמשתתפים בה הוגבלו לאכילת בשר אדום פעם בשבוע ולאכילת עוף עד 5 פעמים בשבוע.
- קבוצת הדיאטה האומינבורית ("דיאטת אוכלי כל") – להם ניתנה תזונה שאין בה מגבלה על אף קבוצת מזון.
כל המשתתפים ללא קשר לקבוצת הדיאטה בה שובצו נתבקשו להפחית במזון מעובד ובמזון מהיר, ולהעדיף מזונות דלי שומן ובעלי אינדקס גליקמי נמוך. עם זאת המשתתפים לא היו צריכים לספור קלוריות או להגביל את כמויות המזון שהם אוכלים, והיו רשאים לאכול כמה שרצו ומתי שרצו.
כעבור שישה חודשים, בתום הניסוי, מצאו החוקרים כי הירידה הגדולה ביותר במשקל הייתה בקרב משתתפי קבוצת הדיאטה הטבעונית, אשר הפחיתו 7.5% ממשקל גופם בממוצע. מדובר בירידה ראויה לציון, שכן מחקרים התערבותיים העוסקים בשינוי תזונה וירידה במשקל מדווחים על ירידה ממוצעת של כ-5% ממשקל הגוף.
אחרי קבוצת התזונה הטבעונית, בסדר יורד, היו קבוצת התזונה הצמחונית עם ירידה ממוצעת של 6.3% ממשקל הגוף, צמחונים אוכלי דגים וחצי צמחונים עם ירידה ממוצעת של 3.2% ממשקל הגוף, ואחרונה – קבוצת אוכלי הכל עם ירידה ממוצעת של 3.1% ממשקל הגוף. הואיל והחוקרים לא מצאו הבדלים סטטיסטיים בפעילות הגופנית בין הקבוצות במהלך הניסוי, הרי שניתן לייחס את ההבדלים בין הקבוצות בתום הניסוי להשפעת הדיאטה בלבד.
החוקרים מסכמים את המאמר בקביעה שדיאטות טבעוניות וצמחוניות הן אסטרטגיות יעילות לירידה במשקל ולשיפור פרופיל התזונה. לטענתם, אלה האמונים על יצירת הנחיות תזונה למניעת מחלות וטיפול בהן, צריכים לשקול סגנונות אכילה המבוססים על מזונות מהצומח כאסטרטגיה פוטנציאלית בהמלצות לאכילה בריאה.