הנתיב הששה עשר – נתיב המוסר
א. זוהר הקדוש
בכלל נתיב התורה הוא שירגיל עצמו לקרוא בספר הזוהר הקדוש, וטוב ומועיל הוא גם לבחורים, ובפרט מוסרי הזוהר הקדוש שלשונם הקדושה משפיע מאד לטובה על הנפש, וכמדומני שיצא ספר שבו ערוכים רק מוסרי הזוהר הקדוש שאפשר להבינם בנקל, וכמו כן מלוקטים הם ב"חוק לישראל", כי כל קטעי הזוהר הקדוש אשר שם הינם קטעים מוסריים.
וכידוע שלימוד הזוהר הקדוש מועיל מאד לקדש את נפש האדם, ולכן טוב שיקרא בזה כמה דפים בכל יום בהתלהבות, וללא ספק שיפעל בו לימוד זה להתיש יצרו הרע, כי גם הגירסא ללא הבנה בספר הזוהר הקדוש מועילה לשמה מאד כמבואר בספרים הקדושים, וכל שכן כאשר קורא מוסרי הזוהר בלשונו ומבינם בוודאי שיועיל מאד.
והנה לשונו של הספר "מאה שערים" (אמרי קודש) טמטום הלב הוא שנעשה הלב אבן, יש לזה עצה היעוצה, והבחירה ביד האדם, והיא ללמוד ספר הזוהר, כי "זוהר" הוא מלשון הארה שמאיר במקום חשוך וכו', כי מה אכפת לו לקורא אף שאינו מבין, אפילו הכי הוא "סגולה".
והרב מקאמרנא ("נתיב מצוותיך", שביל התורה א' סימן לא) כותב בענין מעלת לימוד הזוהר: וראוי לקבוע עצמו ללמוד 5 דפים זוהר בכל יום, והוא תועלת גדול ותיקון גדול לנפש להאירה ולזככה, ולכלות קוצים מידות רעות ותאוות רעות, לזכות בנועם ה', וכן נתן מרן האר"י תיקון לבעל תשובה שיאמר 5 דפין זוהר או תיקונים בכל יום.
ב. משניות
ערך וכח עצום יש ללימוד המשנה להתיש כח היצר.
כמובא בספר "מעבר יבק" (מ"ג פכ"ט) וכבר ידוע שסגולת המשניות המה להכניע היצר וכו' ויכוון להרוג היצר בגרסתו משניות וכו', ויועיל שינונם גם לטהרת המחשבה, וב"זרעים" מרבה זרע הקדוש לגן עדן העליון, וב"טהרות" מטהר עצמו ומחשבותיו, וב"קדשים" מקדש עצמו ממקדש העליון, וכן כל סדר ומסכתא יש להם סגולה בפני עצמה.
ובספר "יסוד יוסף" (תיקון יב) ללמוד משניות וכו' נגד מידת היסוד שפוגם בחטא זה. ובספר שערי קדושה לרבנו חיים וויטל (חלק א' שער ו) ולמען יהא שולחנך כפרה לכפר עוונותיך בהמעיט מאכלך להחליש הקליפה השורה במזון שנפשך ניזונת בו – תעסוק בתורה איזה משנה וכו', ויחלש כח היצר הרע מעליך ותתחזק הנפש השכלית שבך ע"י התורה.
ובספר "ראשית חכמה" (שער הקדושה פי"ז, בד"ה "עוד התיקון") כתב שעיקר לימוד המשניות הוא לדעתן בעל פה.
ג. מוסרי חז"ל בעניני קדושה
כח מוסרי חז"ל להשפיע על הנפש חזק הוא מאד, ובפרט כשלומד האדם מוסר בדבר הנוגע ללבו, ובדבר שכואב ודואב לבו עליו לתקנו, הרי שבכאן לומד הוא מוסר על מנת לקיים, ובזה סגולת הלימוד – לשמור ולעשות ולקיים גדולה היא מאד.
ולכך מה טוב שיקרא בספרי מוסר העוסקים בחיזוק נושאי הקדושה בספרים שנתחברו מקדושים אשר בארץ המופצים לרוב, וביניהם:
ספר "טהרת הקודש" להרה"ק רבי אהרן ראטה זצוק"ל, שאין ספר טוב ממנו להתחזק בכל עניני הקדושה.
ספר "קדושת החיים" להרב אהרן נשרי שליט"א, ספר חשוב המלקט מאמרים ומעשיות חשובים מגדולי ישראל בענין שמירת העינים והקדושה.
[וכמו כן זיכנו ה' וערכנו כמה ספרים בנושא זה הלא המה: "עין טובה", "ילקוט טהרת הקודש" (ספר מקוצר מנוקד ומסודר בפרקים נושאים וכותרות מהספר "טהרת הקודש" להרה"ק רבי אהרן ראטה זצוק"ל למען ירוץ הקורא בו), ועוד ספר "ברית ישראל" בענין תיקוני התשובה לחטא פגם הקדושה].