עונת החורף מביאה איתה ברכה בגשמים המשקים את השדות וממלאים את מאגרי המים, אך יחד עם הגשמים מגיעים גם מחלות שאופייניות לעונה זו.
לפני שהחורף מגיע מתריעים בפנינו גורמים ממשרד התחבורה וארגונים הפועלים לנהיגת חורף בטוחה, כי עלינו להכין את רכבנו לקראת החורף. בין ההמלצות נמצא המלצה ל"הכן רכבך לחורף", בה אנו מתבקשים לבדוק את רכבנו, לוודא כי הוא תקין ולהכין אותו לתנאי החורף.
אם אנו דואגים לרכבנו, קל וחומר עלינו להכין את גופינו לקראת החורף ולדאוג שבריאותינו תהיה במיטבה בעונה זו. אנחנו צריכים להיות מודעים לעובדה שבתקופת החורף מתפתחות מחלות שונות הפוגעות בילדים ומבוגרים כאחד. על מנת שנוכל לעבור את החורף בבריאות האופטימלית ביותר, עלינו להיות מודעים למחלות השונות העלולות לתקוף אותנו, ולעשות כמיטב יכולתנו על מנת למנוע אותן, או לפחות להפחית את מידת הסיכון שלהן.
להלן מספר מחלות נפוצות והדרך לטפל בהן או למנוע אותן.
מחלות חורף והדרך לטיפול בהן:
התקררות – הצטננות:
באה לידי ביטוי בנזלת ובשיעול. מדובר בהידבקות בנגיפים שונים בדרכי הנשימה הגורמים להתעטשויות, נזלת, כאב ראש, ליחה, שיעול, כאבי גרון, חום והרגשה כללית רעה. בהתקררות לא תמיד תתבטא בחום גבוה. התקררות היא אחת ממחלות החורף הנפוצות ביותר, וכמעט אין מי שלוקה במחלה לפחות פעם אחת.
טיפול: מנוחה והימנעות מאכילת מאכלים המגבירים ליחה כגון מוצרי חלב, ממתקים, בננות ובוטנים.
מרק עוף חם עשוי להועיל בהקלה, זוהי תרופת הסבתא המוכרת ביותר.
כיוון שהתקררות נובעת מנגיפים, אנטיביוטיקה אינה הטיפול שניתן לחולים הסובלים ממנה.
ברוב המקרים, באם נטפל בצורה מיידית ע"י מי מלח שניתן להכין לבד, או תמיסות מלח הנמכרות בבתי המרקחת, רוב הסיכויים היא שאנו ניפטר מההצטננות בתוך זמן קצר ביותר.
המלצה למניעת הצטננות היא תזונה נכונה ובצמחי מרפה כגון ג'ינג'ר, אכיצינאה וכורכום טרי, ונטילה של ויטמין C.
שפעת:
זוהי מחלת חורף קלאסית שבה לוקים רוב האנשים. זוהי מחלה נגיפית חריפה (לפעמים נגרמת גם בעונות שהן לא עונת החורף) ונגרמת על יד נגיפי המופילוס אינפלואנזה. המחלה עוברת בהדבקה ומתאפיינת בחום גבוה, כאבי שרירים ומפרקים, כאב גרון, שיעול יבש, נזלת, הרגשה כללית רעה וכאבי ראש.
טיפול: ניתן למנוע את השפעת ע"י קבלת חיסון לפני תחילת עונת החורף, המספק הגנה טובה ולאורך זמן.
לפני קבלת החיסון יש להיוועץ ברופא המשפחה.
שיעול או ברונכיטיס:
זהו מצב בו יש דלקת סמפונות הנגרמת על ידי נגיף או מופיעה כמחלה כרונית ומתבטאת בעיקר בשיעול עם או בלי ליחה, ולעיתים גם בחום, נזלת וחולשה. חלקיקים של אבק או גורמים שונים עלולים לגרות את דרכי הנשימה המגיבים ברפלקס של שיעול כדרך להתגוננות מפני חלקיקים אלו. השיעול נגרם מהיווצרות תגובה דלקתית באזור דרכי הנשימה או בעקבות גירוי של נזלת וליחה המגיעים לאזור.
דלקת גרון:
דלקת בשקדים היכולה להיגרם מנגיף או מחיידק, כמו חיידק הסטרפטוקוקוס, ומתבטאת בחום גבוה, כאב גרון וקושי בבליעה, שיעול, נזלת, עייפות, כאב ראש, צרידות והרגשה רעה ונקודות לבנות על השקדים. מעבר בין חום לקור והבדלי טמפרטורה קיצוניים עלולים להיות גורם לדלקת בגרון.
טיפול: גם כאן ההמלצה היא גרגור מי מלח באם המחלה בשלביה הראשונים.
ויטמין C הוא אחד הגורמים לריסון הדלקת בגרון ולפעמים גם למניעתה טם הוא נלקח בצורה סדירה בצריכה של מזונות המכילים כמות גדולה של הויטמין.
אם הדלקת מחמירה ניתן לקחת מכייחים שנמצאים בסירופים, ושיש להוועץ עם רופא המשפחה לפני לקיחתם.
יש לבצע משטח גרון על מנת לבדוק באם הדלקת נגרמה מוירוס או מחיידק על מנת להתאים את הטיפול.
דלקת ריאות:
זוהי מחלה הנגרמת ע"י חדירה של נגיף או חיידק לריאות. מחלה זיהומית נפוצה המצריכה בדרך כלל טיפול אנטיביוטי ובמקרים חמורים אף אשפוז. המחלה לרוב קשה ומתבטאת בשיעול קשה, חום גבוה עם צמרמורת, שיעול עם ליחה מרובה, לעתים כאבים בחזה, קוצר נשימה. קשיי נשימה, עייפות ועוד. אצל ילדים הדבר מתבטא גם בהקאות, כאבי בטן וחוסר תיאבון.
טיפול: לרוב הטיפול במחלה הוא ע"י מתן אנטיביוטיקה. באם המצב מחמיר יתכן גם אשפוז.
כיום יש גם אפשרות להתחסן מפני דלקת ריאות, ורצוי לעשות זאת לפני תחילת החורף.