לא תמצאו כמעט שיחת נשים שבה לא יתגלגלו הדברים ויגיעו לדיבור על משקל…
אנחנו כמבוגרים, מודעים לסיכון שבמשקל גבוה, ולכן מוטרדים ומעוניינים להשיל מספר קילוגרמים באמצעות תזונה נכונה או פעילות ספורטיבית, בעיקר בשל סיבות בריאותיות.
ילדים לעומת זאת עלולים שלא להיות מודעים לחשיבות הנושא או לעובדה שהמשקל של גופם השתנה, ולכן גם כאשר ילדינו עולים במשקל או צורכים מזון לא בריא באופן מוגזם, הם לא תמיד יחדלו מכך בכוחות עצמם.
ילד שמן מאד, הוא תופעה המהווה בעיה חברתית כיום, וחייבים לטפל בנושא.
דא עקא, שהורים רבים חוששים לשוחח עם ילדיהם על משקל גופם במחשבה שיפגעו ברגשות הילדים, יורידו מההערכה העצמית שלהם ויהפכו את שגרת האכילה לבעיה. המדריך הבא יעזור לכם לשוחח עם ילדיכם על נושא המשקל בצורה נכונה ומועילה, ויאפשר להימנע מבעיות ולעזור להם לנהל אורח חיים בריא כבר מגיל צעיר.
מתי חשוב לדבר עם הילדים על משקלם?
ראשית, חשוב להיות עם היד על הדופק בכל הנוגע למשקל של הילדים ולוודא שאכן קיימת בעיה אמתית שיש לטפל בה. קיימים מדדים שונים כדי לעשות זאת, אולם מוטב להתייעץ עם רופא ילדים על מנת לקבל כמה שיותר פרטים אודות הפרשי המשקל בין המדידות האחרונות שנעשו לילדים, כמו גם כדי לשמוע את דעתו בנוגע לשאלה האם המשקל של הילדים נמצא בטווח הרצוי.
בשלב הבא, כדאי להבין מה אמורה להיות מטרת השיחה עם הילדים. אם הילדים הם אלה שהעלו את הנושא בעצמם עקב אמירות ששמעו מחבריהם או מכל סיבה אחרת, חשוב להתייחס אל השאלות שמטרידות אותם ולסייע להם להתמודד עם הסוגיה על הצד הטוב ביותר. עם זאת, אם אתם אלה שמעוניינים ליזום את השיחה, מומלץ להתייחס אל החלוקה הבאה, התלויה בגיל של ילדיכם:
ילדים עד גיל 6 – בגילאים הללו לילדים יש מעט מאוד שליטה על מה שהם אוכלים ועל הדרך שבה הם מעבירים את זמן הארוחות שלהם. לפיכך, בטווח גילאים זה, עליכם לוודא שאין להם גישה מיותרת לחטיפים או למאכלים משמינים, ולמרות ששיחה כללית על משקל יכולה להיות מועילה עבורם, הנושא המרכזי שלה לא צריך להיות סביב משקלם האישי אלא סביב מסרים הקשורים לאכילה בריאה ופעילות גופנית.
ילדים בגילאי 6-11 – בגילאים הללו לילדים כבר יש יותר שליטה ואחריות אישית בנוגע להחלטות הנוגעות למזון שיאכלו, שכן בבית הספר קיים פחות פיקוח על האכילה מאשר בגנים, ובאפשרותם לבחור האם לאכול את הכריך שהכנתם להם או לנשנש היישר משקית החטיפים של חבריהם. מטרת השיחה בטווח הגילאים הזה צריכה להיות סביב החשיבות של בחירה מודעת במזון הבריא, ופחות סביב עניין המשקל עצמו.
ילדים בגילאי 12 ומעלה – בקבוצת הגיל הזו לילדים כבר יש תשובה לשאלה האם הם אוהבים את המראה שלהם. זו גם התקופה שבמהלכה הם חווים עלייה ברמת האחריות על המאכלים שהם אוכלים בבית הספר ובבית, כמו גם על האופן שבו הם מנהלים את שגרת היום. כעת ילדיכם יכולים להבין בצורה ברורה מאוד את הנושא של עודף משקל, שמירה על משקל וחשיבותם, והמטרה היא לשלב בין שיחה על השינויים אותם הם חווים באופן אישי, לבין דיבור על ההקשר הרחב של מזון בריא ופעילות גופנית.
האם חשוב לשקול את הילד?
כפי שכבר צוין קודם לכן, מעקב אחר המשקל של ילדיכם יכול להיות רעיון טוב שיאפשר לכם לפקוח עין על המצב ולהיות בטוחים שלא קיימת בעיה. עם זאת, אין צורך להגזים, וגם כאשר קיימת בעיה של עודף משקל ניתן להסתפק בשקילה שבועית ולא יותר מזה. מוטב להימנע מלעשות זאת לצד בני משפחה אחרים על מנת שלא להביך את הילד, ובמקביל גם לא להעיר הערות הנוגעות למשקל שלו בתום השקילה, שכן הכוונה היא להשתמש במשקל כמדד לבריאות טובה ולא כמטרה בפני עצמה. אם אתם מבחינים בתנודות גדולות במשקל בין שקילה אחת לשנייה, חשוב להתייעץ עם רופא כדי לבדוק שהסיבה לכך לא קשורה לבעיה רפואית מסוימת.
כיצד להעלות את הנושא?
הדרך הקלה ביותר להפוך נושא מסוים לבעיה, היא לנהל שיחה רצינית וארוכה אודותיו. מסיבה זו, כדי לא להפוך את המשקל של הילד לדבר שיטריד או ירתיע אותו, מומלץ להימנע מאמירות בנוסח "אנחנו צריכים לדבר", אלא אם הילד עצמו מבקש לשוחח אתכם. במקום זאת, נצלו הזדמנויות מתאימות לעשות זאת: אם אתם רואים שחברים או אנשים אחרים העירו לגבי המשקל של ילדכם תוכלו לשאול אותו מאוחר יותר בפרטיות כיצד זה גורם לו להרגיש, כמו גם אם ילדכם שיתף אתכם בכך שלגלגו על משקלו בבית הספר או אם הוא מתקשה למצוא בגדים שמתאימים למידתו.
הדרך הפשוטה ביותר להתחיל שיחה כזו היא לשאול את הילד אם המצבים הללו מפריעים לו והאם יש צורך שתעזרו לו לעשות משהו בנושא. אם בן משפחה אחר סובל ממחלה הקשורה להשמנה, זה יכול להיות מועיל שהילד יכיר זאת, כאשר המטרה היא לא להאשים אותו באף שלב אלא להסביר לו את החשיבות של טיפול בבעיה בגילו הצעיר ואת היכולת שלכם לעזור לו. ציינו את העובדה שייתכן שהוא עלה מעט במשקל בזמן האחרון ושלאורך החיים המשקל אכן משתנה, אולם לעתים עלינו "לעזור" לגוף שלנו ולמנוע מהאוכל המזיק להצטבר בו ולהכביד עליו. הילדים צריכים לדעת שהם אינם נמצאים לבד בתהליך, ושאתם רוצים לעזור להם במגוון דרכים הנוגעות לתפריט ולפעילות גופנית. בהמשך, תוכלו לשוחח עמם על שינויים נכונים בתזונה, חוגים ופעילויות שכדאי להוסיף לשגרת היום שלהם ועוד.
אילו משפטים חשוב לומר בשיחה ועל אילו יש לוותר?
פעמים רבות השיחה בנושא מגיעה בתום תקופה במהלכה אנו מנסים לעודד את ילדינו לרדת במשקל בחוסר הצלחה, ולא מעט הורים עשויים לחוש תסכול במצבים בהם הילד אומר שהוא רוצה לרדת במשקל אולם במקביל דורש גלידה וחטיפים מדי יום. עם זאת, על מנת לזכות בתוצאות חיוביות לטווח ארוך, חשוב מאוד שלא לתת לתסכול הזה לבוא לידי ביטוי בשיחה עצמה.
אל תאמרו לילדים שהם "חמדנים" או "עצלנים". במקום זאת, הכירו בקושי שלהם ואמרו להם שאתם יודעים שזה לא פשוט לבצע בחירות בריאות ונכונות.
אל תגרמו לילדים לחוש רגשות אשם על ידי ציון כל המקרים בהם לא אכלו בצורה בריאה. פעולה כזו רק עלולה לגרום להם לאכול את המזון האהוב בסתר. העדיפו לשבח אותם ולהזכיר להם את הפעמים בהן אכלו בריא על מנת לגרום להם להמשיך בדרכם.
אל תגידו לילדכם שהם נכשלים או בוחרים שלא לעזור לעצמם, אלא אמרו להם שאתם רואים שהם מתקשים בדרך, ושאלו כיצד אתם יכולים לעזור להם להמשיך במסלול הנכון באופן הבריא ביותר.
אל תפחידו את הילדים ממה שיקרה לגופם אם לא יפעלו בהתאם לעצותיכם, אלא שאלו אותם אילו דברים חיוביים יכולים לקרות כאשר שומרים על משקל תקין ובריא.
אל תזכירו את הקשיים שעוד צפויים להם לאורך הדרך, כמו גם את הקשיים שאתם עצמכם נתקלים בהם אם אתם שומרים על דיאטה. במקום זאת, שמשו עבורם דוגמה ועשו בעצמכם את מה שאתם מצפים מהילדים לעשות.
אל תקשרו בין ירידה במשקל לבין רמות השמחה של הילדים, כך שלא יחשבו שמדובר במטרה שמחבלת באושר שלהם או ביכולתם להצליח בחיים. הצביעו על כל הדברים החיוביים שיש לילדיכם, כמו גם על הבחירות החיוביות שהם מבצעים מדי יום במישורים אחרים בחייהם, וציינו את המשקל כהיבט נוסף שיוכלו להצליח גם בו.
אל תאשימו את הילדים בבחירות לא נכונות שעשו, אלא הזכירו להם שאתם מבינים שהם מתמודדים עם קושי שייתכן שאחרים אינם צריכים להתמודד איתו, אולם במקביל יש להם מזל והצלחה בהרבה תחומים אחרים.
כיצד לפעול לאחר השיחה?
לנו כהורים יש חשיבות מכרעת בכל הנוגע להתמודדות ילדינו עם בעיה של שמירה על המשקל. בדיוק כפי שאיננו מצפים שהילדים ידעו לקרוא מבלי שילמדו זאת, הם אינם יכולים לדעת כיצד לאכול בריא אם לא רכשו הרגלים בריאים בבית. אי לכך, לאחר ששוחחתם איתם הגיע הזמן ליישם את העצות וליצור שינוי בריא בחיי הילד. תוכלו להשתמש בטיפים לפיתוח הרגלי אכילה נכונים ובריאים המתאימים לגילם, להכיר דרכים בהן תוכלו להכין גם את הקינוחים האהובים עליהם באופן בריא וכמובן גם לרשום אותם לחוג או לפעילות שתאפשר להם לקום מהכיסא ולהתחיל להזיז את הגוף.