בעיצומם של ימי האבל שלנו על חורבן בתי המקדש, זה הזמן לחקור את תופעת האבל האנושי. ממה האבל מורכב? איך מתמודדים עימו? ומה עושים במקרה של אבל שאינו נגמר?
המונח אבל מורכב מתייחס לסוג מסוים של שכול אשר באופן עקבי הינו דומיננטי בחיי האדם ומפריע לתפקוד היומיומי לתקופת זמן ארוכה.
הזמן שלוקח לאדם להתאבל נתון לשינוי מאדם לאדם ותלוי בהקשר, אך אם הסימפטומים ממשיכים להופיע ללא כל שיפור ונמשכים לפחות שנה או יותר ומפריעים לאדם לחזור לשגרת חייו, ייתכן ומדובר באבל מורכב.
הסמפטומים:
- עצבות אינטנסיבית
- כמיהה וגעגועים
- תחושות של ריקנות או חוסר משמעות
- קושי בהעלאת זיכרונות חיוביים
- חוסר תשוקה לתכנן תוכניות אישיות ולעסוק בתחומי עניין
- מרירות או כעס
- עיסוק חוזר בנסיבות הקשורות למוות
אובדן הורה
חברתי בת הארבעים איבדה את אימה שנפטרה בגיל צעיר יחסית (63). מאז, הגם שחלפו כמעט שנתיים, היא ממאנת להתנחם!
אמנם נאמר כי גזירה על המת שישתכח מן הלב, ואם כתוב אז זה ודאי יקרה מתי שהוא. אבל השילוב של הפתאומיות עם הגיל הצעיר שבו קרה האסון, הופכים את ההתאוששות שלה לאיטית מאד.
החברה אינה מצפה שאדם מבוגר יגיב באופן עוצמתי מידי לאובדן ההורה. אחרי הכל, מדובר באירוע שקורה לכל אחד בשלב כל שהוא והדבר הינו צפוי, במיוחד כשההורה מגיע לגיל מבוגר מאד. עם זאת, ההורה הינו חלק משמעותי מאד מהעצמי של האדם. ישנו ציטוט שמבטא זאת היטב: "ההורים שלנו הם בדרך כלל היחידים שמכירים אותנו מהיום שנולדנו".
לעיתים הם מכירים אותנו טוב יותר ממה שאנחנו מכירים את עצמנו.
בני אדם נשארים 'הילדים של מישהו' עד שההורים שלהם הולכים לעולמם, כך שמותם של ההורים מסמן את השלב האחרון לתוך עולם המבוגרים.
בנוסף עלולה להיות חוויה של אובדן מסוים של הקשר לילדות ולבית הילדות, כמו גם אובדן של סביבה מוכרת שאפשר לבוא לבקר ולחוש בה ביטחון.
כשיש ילדים, ישנה עצבות על כך שההורים כסבא וסבתא לא יהיו יותר באזור בכדי לראות את נכדיהם גדלים. אובדן ההורה הינו אובדן משמעותי גם לאלו שלא התחתנו. רבים חווים תחושת בדידות וריקנות עצומה.
האובדן הוא אדיר וקשה להתמודדות, בין אם מערכת היחסים עם ההורה הייתה טובה ובין אם היא הייתה קשה ומורכבת. כך או כך, מערכת היחסים בין ילד להורה הינה חזקה ומשמעותית.
בנוסף לאובדן הנוכחות הפיזית של ההורה, ישנו אובדן של העצות, הידע, הסיוע והתמיכה שעשויים להיות חסרים במיוחד בזמנים קשים.
ישנו קשר מיוחד מאד בין הורה לילד ואובדן של הורה בכל גיל הוא חוויה טראומטית.
טיפול באבל על אובדן הורה
כל חוויה של אבל הינה חוויה ייחודית, מורכבת ואישית עבור האדם שחווה אותה. חוויה זאת תלויה בגורמים רבים וביניהם מבנה האישיות, חוויות קודמות של אבל בחיים, מערכת היחסים עם האדם שנפטר, מערכות התמיכה ועוד.
במידה והאבל על האובדן הוא דבר שלא מצליחים להתגבר עליו ברבות הזמן, בטיפול פסיכולוגי המטפל יתאים את הטיפול לצרכים הייחודיים והספציפיים של כל אדם.
למשל, בטיפול כזה ניתן לעשות תהליך שיפחית באופן משמעותי רגשות אשם אשר לעיתים כרוכים באבל.
בנוסף לטיפול פרטני, ישנו גם טיפול קבוצתי אשר יכול – בין היתר, לסייע בשיתוף מחשבות ורגשות העולים כתוצאה מהאבל. קבוצות תמיכה עשויות לקום לאור צורך ולא חייבות הנחיה מקצועית, כמו למשל קבוצות לעזרה עצמית, או לקום למטרה שונה ולהפוך ספונטנית למטרת תמיכה, למשל קבוצת נושאים משפטיים שמספקת תמיכה ואוזן קשבת למטפלים עיקריים.