הקנאה היא רגש מאוד לא צפוי שעלול לתקוף אותנו גם כשאנחנו מרגישים שאנו על גג העולם, פשוט בגלל שראינו שמישהו אחר מצליח יותר מאתנו או שאנו חוששים שהוא מנסה לקחת את מה שיש לנו.
אמנם אי אפשר להעלים את הקנאה לחלוטין, אבל בעזרת הכלים הבאים תלמדו כיצד לשלוט בה, להפוך אותה למקור כוח ולהתמודד איתה כשאנשים אחרים מפנים אותה כלפיכם.
גלו את מקור הקנאה
כמו בכל בעיה אחרת, ניתן לטפל בקנאה רק כאשר מבינים את מקורה ואת שורש הבעיה אשר גורמת לרגשות השליליים. הדרך שבה אנו מגיבים להתרחשויות סביבנו היא תוצר ישיר של ניסיון חיינו.
למשל, במידה והקנאה היא ביחס למצב הכלכלי, האם סבלתם מחוסר במהלך השנים? לא משנה מה הגורם לקנאה או מה הסיבה שבגללה היא התעוררה, לא תוכלו לטפל בבעיה מבלי לדעת מה מקורה.
דברו על הגורם שיוצר את הקנאה
כמו דברים רבים אחרים בחיינו שגורמים לנו לרגשות שליליים, גם הקנאה יכולה להיעלם אם רק ייווצר דו-שיח לגבי הסיבות שגורמות לה. בכל מקרה אתם לא תקבלו תשובות לשאלותיכם אם לא תעלו אותן, ובמידה והתשובה לא מספקת, יהיה טעם להמשיך לבדוק את הנושא ולשאול אנשים נוספים.
פעמים רבות אם תשבו ותדברו עם האדם שעובד במשרת החלומות שלכם או שתמיד חשבתם שמשפחתו מושלמת, תגלו שהמציאות שונה לחלוטין. רוב האנשים מחפשים דרכים לפרוק ולשתף את הבעיות והתסכולים שלהם, כך שאתם רק צריכים ליצור סביבת שיחה נוחה שבה תוכלו לגלות שחייהם אינם מושלמים כמו שחשבתם, ושאין לכם שום סיבה לקנא בהם.
הציבו מולכם מראה
ההתנהגות הקנאית שלנו לרוב נעשית באופן בלתי מודע, אבל ברגע שאנשים בסביבתנו מעירים לנו על כך או שאנו מבינים אותה בעצמנו, קל מאוד לטפל בה. הציבו מול עצמכם או מול האדם הקנאי "מראה" שתשקף את התנהגותו.
במידה ומדובר בבן זוג שמתקשר הביתה כל כמה שעות לראות שאת עדיין בבית, ניתן להציע לעשות את השיחות במקומו, כדי שיבין כמה מגוחך ומציק ההרגל הזה. ברגע שהאדם הקנאי יבין שהתנהגותו חסרת בסיס, הוא יחדל ממנה.
דעו לזהות מתי הקנאה היא מוצדקת
הקנאה היא אומנם רגש שלילי, אבל לפעמים היא רגש שלילי מוצדק וחשוב מאוד שתדעו לזהות האם זהו המצב במקרה שלכם. הפסיכולוג דיוויד בוש כתב בספרו שהקנאה היא מנגנון טבעי, שהתפתח אצל בני האדם כדי להגן על האינטרסים שלנו.
למרות שלרוב אנחנו חושבים שקנאה היא הרגשה שמגיעה מתוך חולשה ובטחון עצמי נמוך, דיוויד טוען שהיא בהחלט יכולה להיות גם תוצאה של הערכה עצמית גבוהה וביטחון עצמי. במקרים שכאלו הקנאה שאתם מרגישים בגלל התנהגות בן הזוג שלכם או בגלל מצבכם בחיים היא הדרך שבה אתם אומרים לעצמכם: "המצב הנוכחי לא מקובל עלי, מגיע לי יותר".
הפכו את זה לקנאת סופרים
בהמשך לסעיף הקודם, שבעקבותיו ייתכן והבנתם שהקנאה שלכם מגיעה ממקום מוצדק, חשוב שתדעו להשתמש בה בצורה שתועיל ולא תזיק לכם. במקום לשקוע ברגשות הקנאה שלכם, תרגמו אותם למעשים שיגרמו למנהלים שלכם לשים לב אליכם או לחברים שלכם להעריך אתכם.
החבר הכי טוב שלכם נוסע לחודש לחופשה? לימדו ממנו את תכניות החופשה שלו כדי לתכנן לעצמכם טיול משודרג אליו תצאו בעתיד. במקרים מסוימים הקנאה יכולה להיות כוח חושב שיוביל אתכם לשינו חיובי בחיים, אבל אתם חייבים לדעת לכוון אותה לכיוון זה.
שתפו את רגשותיכם
על פי פרופסור קית' המפריס מאוניברסיטת סטנפורד, הדרך הטובה ביותר להתמודד עם רגשות, וקנאה בפרט, היא בשיתופם. שיתוף זה לא חייב בהכרח להיות בפני אדם אחר, מספיק שתהיו חזקים ואמיצים מספיק כדי להודות בעובדה שאתם מקנאים, לפחות בפני עצמכם, ולא רק בפני אנשים אחרים.
כאשר חושפים את הקנאה בפני האדם אשר מעורר אותה או בפני אנשים חיצוניים, מגלים פעמים רבות פרטים שהקנאה מנעה מאתנו לראות. הדבר החשוב ביותר שיש לזכור אם בוחרים להעלות את הנושא בפני בן או בת הזוג הוא שאסור להאשים, אלא רק לשתף.
פרופסור המפריס מדגיש שבשיחות שכאלו יש לתת דגש שווה להתנהגות שעוררה את רגשות הקנאה (מרכיב חיצוני) וגם לקשיים שהיא גרמה לאדם הקנאי (מרכיב פנימי).
זכרו את ההבדל בין מחשבות קנאיות לפעולות קנאיות
כאשר מדברים על הסכנות ועל הנזקים של הקנאה, פעמים רבות מתייחסים לפעולות ולא למחשבות. הסיבה לכך שזהו הבדל חשוב היא שמחשבות קנאיות הן חלק בלתי נפרד מהקיום האנושי, וכל עוד לא נותנים להן להפוך למעשים, מרבית הסכנה שלהם מנוטרלת.
מערכת היחסים שלכם ניצבת בפני סכנה גדולה בהרבה אם המחשבות הקנאיות שלכם יהפכו למעשים. בכל מצב ויחס לכל גורם, תמיד זכרו שהצעד החשוב ביותר בהתמודדות עם קנאה הוא אף פעם לא לתת לה להשפיע על המעשים שלכם לפני ששקלתם אותם לעומק ובחנתם את ההשפעה שלהם על הצד השני.
השתמשו בחיזוקים
אתם יכולים לטפל בקלות בקנאה שהאנשים הקרובים אליכם מרגישים, בין אם היא קשורה אליכם או לא. חיזוק חיובי ועידוד הן שתי התרופות הטובות ביותר שיכולות להעלים את הרגשות השליליים במהירות הרבה ביותר.
אם מגיבים על קנאה בכעס, רוב הסיכויים שהמצב רק ילך ויתדרדר. במקום זאת יש "לתקוף" את מקור הבעיה, שהיא ההתנהגות שיצרה את תחושות הקנאה או חוסר הביטחון של האחר שהוליד את הרגשות האלו. אמרו אחד לשני בכל יום לפני שאתם יוצאים מהבית שאתם נראים טוב וכדו'. מחמאות פשוטות שנותנות זריקת עידוד חשובה ומספקת את תשומת הלב והתמיכה לה הצד השני זקוק.
הזכירו לעצמכם את מעלותיכם הטובות
אף אחד בעולם לא מושלם, וגם אם פגשתם אדם שעורר את קנאתכם מסיבות כאלו ואחרות, תמיד תמצאו תחום כזה או אחר שבו אתם עולים עליו אם רק תתרכזו במציאתו. רגש הקנאה גורם לנו להאדיר ולהעצים אנשים אחרים על חשבון הקטנת הערך העצמי שלנו.
אין לנו את הכוח ואת היכולת לעשות את הכל, אבל הגענו לאן שאנחנו, גרמנו למי שאיתנו לאהוב אותנו ונמשיך להתקדם בחיים בזכות מי שאנחנו. זה מראה שאנחנו שווים הרבה יותר ממה שאנו חושבים ברגעים שבהם הקנאה תוקפת.