יום אחד התחשק לי לעשות גלידה בבית. ולא סתם גלידה, אלא גלידה דיאטתית.
ניסיתי. פתחתי מתכון ופעלתי לפי ההוראות: במעבד מזון ערבלתי יוגורט עם אננס מקופסה בלי המיץ, שמנת צמחית וכף סילאן, ואת התערובת העברתי לפריזר. הגלידה יצאה טעימה מאוד אבל המרקם כמו שלגון. לא כמו הקרמית הזו שחלמתי עליה?
אז מה לעשות כדי לקבל גלידה במרקם קרמי?
המומחים משיבים
כדי להכין בבית גלידה שתהיה באמת גלידה ולא שלגון, צריך קודם כל להבין מה הופך אותה למה שהיא. הסוד למרקם המוצלח טמון בגבישי קרח, וביכולת להפוך אותם לקטנים ככל האפשר.
נתחיל מלהבין מה קרה אצלך – השלב הראשון.
את השלב הראשון בהכנה עשית כמו שצריך – ערבלת רכיבים דומים לבסיס של כל גלידה: מוצרי חלב, פירות, סוכר, ואלמנט שומני. גלידה קלאסית מכינים על בסיס קרם אנגלז – שהוא פשוט חלב, שמנת וחלמוני ביצה שמבושלים בזהירות עם סוכר ותבלינים (למשל, מקל וניל) עד שהתערובת מסמיכה למרקם של שמנת מתוקה, אך לא נקרשת (כי זאת כבר חביתה).
על אותו עיקרון היית יכולה להשתמש בקרם קוקוס במקום השמנת, להוסיף פירות שונים ואפילו לשדרג עם אלכוהול. העיקר שהתערובת שעתידה להיות גלידה תהיה נוזלית, סמיכה ומתוקה טיפה יותר מדי – כי הרגישות של הלשון למתוק נחלשת כשאוכלים משהו קפוא.
עכשיו לשלב השני: ההקפאה.
המקפיא הביתי יקרר כל מה שתשימי בו לטמפרטורה של בערך מינוס 20 מעלות צלסיוס. הטמפרטורה של מה שמוקפא יורדת באיטיות, ומים הופכים מנוזל למוצק בטמפרטורה של 0 מעלות (או מינוס 4 אם אלו מים מזוקקים). ההקפאה עצמה מתרחשת באיטיות יחסית, ובמהלכה נוצרים גבישי קרח. ככל שמשך השהייה במקפיא ארוך יותר, כך גבישי הקרח במה שהקפאת יהיו גדולים יותר – וזה טוב ברוב המקרים, אבל לא כשאת מכינה גלידה.
המרקם של אותם גבישי קרח הוא נוקשה. תחשבי על בלוק עץ לעומת נסור: כמו שמייצרים נסורת מעץ, ככה את צריכה להפוך את בלוק הקרח שלך לשבבים – וכאן נכנס מעבד המזון. כאשר תמקמי את השלגון שקיבלת בין להבי המכשיר ותפעילי בפולסים, אלו יעשו עבודתם ויקצצו את גבישי הקרח הגדולים לשבבים קטנים. וכשאותם שבבים יפגשו, נגיד, לשון, הם ימסו בחופזה ויעניקו מרקם חלק, או במילים אחרות – גלידה.
ואם לא כל הגלידה תיאכל מיד לאחר הריסוק, ותחזירי את התערובת לפריזר, שוב יווצרו גבישי קרח גדולים ושוב תצטרכי לחזור על התהליך..
וטיפ קטן
לא חייבים גם מעבד מזון כדי להכין גלידה בבית. אפשרות נוספת היא פשוט להוציא את התערובת שמקפיאים מדי 20 דקות ולערבב אותה באופן יסודי. זה אמנם ארוך ומעט מייגע אבל עובד.