האם כדאי לתת דמי כיס? באיזה גיל? ומה הסכום? כל הפרטים על חינוך לכלכלה נבונה מגיל צעיר בכתבה שלפניכם.
כלכלה נבונה הוא שיעור שאינו מיועד רק לנו- המבוגרים, אלא גם לילדנו. מוטלת עלינו האחריות ללמד את ילדינו כיצד להתנהל נכון עם כסף ולהבין את חשיבותו. חינוך לחיסכון חכם בגילאים הקטנים יביא את ילדיכם לכלכלה נבונה בבגרותם.
מתלבטים – האם לתת דמי כיס לילדים?
ישנן התחבטויות רבות בנתינת דמי כיס לילדים. הורים חושבים כי דמי כיס הם הוצאה מיותרת אך מצד שני הם לא שמים לב כי הוצאותיהם מרובות עוד יותר כאשר הילדים דורשים כל דבר (וברוב המקרים גם מקבלים). לכן, יש לתת דמי כיס וללמד את הילד שעליו להתנהל נכון עם כספו האישי וביכולתו לרכוש את מבוקשו בצורה מבוקרת.
מהו הגיל הכדאי? החל מגיל 3 כדאי להעניק לילדיכם דמי כיס. בגיל זה הסתפקו בשקל או שתיים. רכשו עבור ילדכם קופת חיסכון שתהיה אך ורק ברשותו, בה הוא ישמור את דמי הכיס לרכישת ממתק או חטיף.
כללים הכרחיים בנתינת דמי כיס:
לחסוך או להשתמש? סכמו עם ילדיכם על סכום קבוע אותו הם יחסכו במשך השנה וביתר הם ישתמשו לרכישת ממתקים, חטיפים או משחקים.
מהו הסכום הנכון? בגילאים 3-6 תוכלו לתת לילדיכם דמי כיס ע"ס 4-5 שקלים מדי שבוע/שבועיים. ככל שהם יגדלו הם יתחילו להבין את ערכו של הכסף ולהשתמש בו נכון יותר. ההכרה בחשיבות הכסף מתחילה בערך בגיל 6. החל מגיל זה העלו את הסכום בשקל או שתיים מדי שנה.
צדקה ונתינה בגיל צעיר- הרגילו את ילדיכם להפריש מעט מן החיסכון שלהם לטובת מוסדות של תורה, אברכים ומשפחות נזקקות. ספרו לילדיכם על חשיבות הצדקה ומעלתה.
דוגמא אישית- במהלך הקניה השבועית בסופר, בקשו מילדיכם להשוות יחד אתכם את מחירי המוצרים הדרושים לבית. הדגישו לילדיכם את חשיבות הכסף, עד כמה עלינו להעריך אותו ולהודות לה' על שזן ומפרנס אותנו.
כאשר הילדים יבחינו שהוריהם מחושבים ומשמיעים לאוזניהם – מה יותר משתלם? מה יותר זול? הם יתחילו לנהוג כך עם כספם האישי ולפני שיקנו את הסוכריה במכולת, הם יבדקו אם ישנה אחרת הדומה לה במחיר זול יותר.
זכרו כי התנהלות כלכלית היא מיומנות הנרכשת בבית, במהלך החיים נחשפים לדמויות אחרות ודעות שונות בענייני כספים וכלכלה, אך ההשקפה המובילה היא זו שנעניק לילדינו בימי ילדותם.