מטבח כשר ומוצלח הוא קודם כל מטבח חכם, מטבח שמושתת על מגוון צרכים ועומד תחת שורה של אילוצים, וכל זאת מבלי שהוא ייראה שונה, עמוס או מוגזם. אז כיצד מעצבים מטבח כשר? ובכן יש כמה טיפים יעילים, אך ראשית יש להבין שמטבח כשר של אדם אחד אינו צריך להיות זהה למטבח כשר של אדם שני, וזאת כי מלבד ההעדפות עיצוביות, נימצא שלכל אדם גם יש דגשים מעט שונים – אם מבחינת דגשי כשרות (אינו רוצה שני כיורים) ואם מבחינת דגשים אישיים (למשל רצון להגביה את משטח השיש). אי לכך, גם אם עומדים להיעזר במעצב פנים או ביועץ חברת מטבחים, ראשית יש להתכנס – להבין מה נכון פרטנית עבורכם.
רשימת צרכים
כיום חברות מטבחים איכותיות יודעות להעניק מענה מדויק עבור שומרי המסורת אשר מבקשים להקים מטבח כשר. מדוע מדובר באלמנט שניתן להתהדר בו? כיוון שמטבח כשר לא פעם צריך לדעת להכיל שני כיורים, ארון ייעודי עבור כלי פסח, שני תנורים, שני משטחי עבודה, שתי מגירות לסכום, שני ארונות אחסון עבור צלחות (חלבי ובשרי) וכדומה. אי לכך מטבח שמצליח להגשים כל זאת מבלי להיות הרבה יותר גדול ממטבח מרגיל, הוא ללא ספק מטבח שעושה שימוש באופציות אחסון מתקדמות ושיש מאחוריו לא מעט שכל.
מה עם ניקיון?
כידוע, ניקיון המטבח בפסח מהווה פרויקט לא קטן אצל המשפחה המסורתית, ועל כן בין היתר יש לוודא שחומריות המטבח תקל על המשימה. מכאן שיש לבחור במשטח שיש שאינו סופח כתמים ושעמיד בחומרי ניקוי, קרמיקה שקל לנקות, חומרים ורמות גימור שאינם מאפשרים לפירורים להתחבא בהם, יש לבנות מדפים שמאפשרים שליפה והרכבה פשוטה, יש לבחור בצבעוניות בהירה שמאפשרת להבחין בכתם של אוכל, כמו גם לבחור בידיות ללא פיתוחים בעייתיים לניקוי וכדומה. משמע כאשר ניקוי המטבח לקראת פסח עומד על הפרק, יש לוודא מראש שמהות המטבח תעשה חיים כמה שיותר קלים.
חייבים כיור כפול?
לא מעט אנשים מבקשים מטבח כשר, אך בו זמנית גם מבקשים להסתפק במטבח יחסית קטן, משמע כל תוספת עשויה לגזול מקום חשוב. מה עושים? פותחים את הראש וחושבים מחוץ לקופסה. כך למשל ניתן לחסוך את המקום של הכיור הכפול ולהסתפק בכיור אחד, ולו באמצעות הכשרת הכיור בין ארוחה בשרית לחלבית, או באמצעות שטיפת הכלים במים קרים. עוד באותו משקל, יש לבחון מחדש רכישה כפולה של תנור, וזאת כי גם תנור ניתן בקלות להכשיר בין בשר לחלב, כל עוד לא נזכרים לבשל בשנייה האחרונה.
היערכות לשבת
לצד מערכות כלים כפולות, יש לקחת בחשבון שביום השבת נוהגים להעמיד על השיש פלטה ומיחם. אי לכך אם חשוב שהמטבח יישאר מסודר גם ביום החשוב ביותר בשבוע, יש להיערך לכך מראש – יש לייעד פינה הולמת שבשבת תנוצל כהלכה.
ניצול מרבי של מקום
ציינו שחשוב לנצל באופן מרבי כל מקום פנוי ועל כן נרחיב שיש לנצל כראוי את הארון הפינתי (ולו באמצעות פרזול מתוחכם), לתלות מדפים חיצוניים (ולו על מנת לאוורר את המראה המגושם), לייעד נישות אחסון באי המרכזי, לתלות סירים מהתקרה על מוט ייעודי (עשוי לחסוך מקום בארון ולתמוך בעיצוב הרצוי) ואם ניתן, מומלץ להעביר את המזווה מחוץ למטבח, כך שסך הארונות ינוצלו נטו עבור אחסון כלים.
עיצוב לטובת התמצאות
לבסוף נקנח עם טיפ עיצובי: באמצעות חומריות ומיקומים ניתן לסייע הן לבאי הבית והן לאורחים להבין היכן נמצא כל דבר ולהבדיל בין כלים חלביים לבשריים. כיצד? באמצעות שימוש בצדדים, צורניות, צבעוניות וטקסטורה.