קהילת יהודי צרפת הינה נושא מרתק למחקר כיון שהרכבה השתנה כמעט כליל במרוצת הדור האחרון.
יהדות צרפת היא הקהילה היהודית הראשונה בעולם שזכתה לשוויון זכויות בתקופת המהפכה הצרפתית וחבריה הוכרו כאזרחים בתקופת נפוליאון בונאפרטה, שהיתה בעיקרה קהילה אשכנזית עם מהילה קלה של משפחות ספרדיות ותיקות מספרד שהשתלבו יפה בחברה הצרפתית.
בהתחשב בכל אלה, למרות פרשת דרייפוס המפורסמת שהפכה את הרצל לציוני והביאה לייסודה הרשמי של התנועה הציונית בתחילת המאה ה 20 נותרה יהדות צרפת ברובה בצד, תומכת תמיכה מתונה בציונות, אך זאת באופן סביל.
השואה ומלחמת העולם השניה שינו לנצח את גורל קהילת יהודי צרפת.
מתוך כ- 300,000 יהודים שחיו בצרפת ערב מלחמת העולם השניה, ולא כולם היו אזרחי צרפת מתוקף היותם ילידי ארץ זו, הושמדו יותר משליש בידי הנאצים לאחר שאלו פלשו לצרפת.
זאת תוך שיתוף פעולה פעיל של ממשל וישי באזור ה"בלתי כבוש" של צרפת. מיד לאחר המלחמה הגיעו לצרפת כ- 80,000 יהודים ממרכז אירופה וממזרחה שעקרו למערב אירופה והשתקעו בצרפת.
אולם ממחצית שנות החמישים ועד מחצית שנות השישים התחולל שינוי מכריע. עשרות אלפי יהודים מאלג'יר, טוניס ומרוקו עזבו את צפון אפריקה והשתקעו בצרפת. רובם היו דוברי צרפתית וחשבו שצרפת תהיה בית טבעי עבורם מאחר שמצבם בארצותיהם הורע עם עלית הלאומנות הערבית והאנטי ציונות.
קרוביהם של רבים מהמהגרים החדשים האלו עלו לישראל. כמה מהם אף ניסו בעצמם את החיים בישראל ומצאו שאין הם עונים על כל דרישותיהם. מעריכים שבסך הכל כ – 300,000 איש השתקעו בצרפת ושינו לגמרי את הרכב הקהילה.
תחילה באו יהודים ממזרח אירופה ולאחר מכן יהודים ספרדים שייסדו קהילות משלהם והיו מסורתיים יותר מרבים מהיהודים האחרים בקהילות שהיו קיימות בצרפת קודם לכן.
קשרי המשפחה והקהילה של המהגרים עם העולים לישראל יצרו קשר הדוק יותר בין יהדות צרפת לבין ישראל. זאת אף על פי שתנאי החיים הקשים שעמם היה על רוב העולים להתמודד בישראל גרמו לעמדה ביקורתית מסויימת מצד היהודים הצרפתים החדשים.
בתקופת מלחמת העולם השניה הראתה צרפת שבקרב חלק גדול מאוכלוסייתה קיימת תופעה של אנטישמיות ולעתים אף אנטישמיות עזה. תופעה זו קיימת עד היום ומתאפיינת מדי פעם בהתפרצויות אנטישמיות הגורמות לחרדה מובנת בקרב הקהילה היהודית צרפתית.
קיומה של קהילה מוסלמית גדולה ומורשת השמאל החדש תרמו גם הן מאז שנות השישים לתחושת שבריריות בחוגים מסוימים, שהתבטאה בדחף לעליה.
דחף נוסף לעליה נובע מתחייה דתית נרחבת בשנים האחרונות אשר הביאה מספר רב של יהודים דתיים (כולל בעלי תשובה) לישראל. רבים מהם הם בני הדור השני של מהגרים לצרפת שהוריהם יוצאי צפון אפריקה.
בסה"כ עלו לישראל למעלה מ- 300,000 יהודים צרפתים מאז קמה מדינת ישראל.