רבים אינם יודעים זאת, אך הדג הוא חיה עדינה ומתוחכמת. לדג חושים חדים – במיוחד חושי הראייה, הטעם והריח. בטח תתקשו להאמין אבל לדגים יש גם יכולות שכליות מפותחות: יש להם זיכרון לטווח ארוך וחלקם גם מסוגל להשתמש בכלים. נשמע לכם מוגזם? אז זהו, שלא.
חוקרים פרסמו צילומים המראים דגים משתמשים בסלעים כדי לפתוח צדפות (אותן הם אוכלים).
בטבע חיים הדגים בים הפתוח – שם הם חיים בלהקות. אבל דגים ניתן גם למצוא בברכות מלאכותיות, שם מגדלים את הדגים לצורך מאכל.
הדגים הם מקור חשוב של מזון לבני אדם בכל העולם – בין אם נאספו מהטבע באמצעות דיג, ובין אם גודלו בחוות גידול בדומה לבקר או עופות.
כמה דגים יש בים?
שנים רבות ומאמצים לא מבוטלים השקיעו חוקרים כדי להכיר את עולמם המופלא של הדגים, ועדיין – לפחות שליש מהמינים המתקיימים במעמקים, אינם מוכרים לבני האדם.
במשך 10 שנים (!) חקרו מדענים מכל העולם את עולמם של הדגים. המחקר הבינלאומי בוצע על ידי 2,700 מדענים מ-670 מכוני מחקר ברחבי העולם שיצאו ל-540 משלחות. במשך כ-9,000 ימים של שהייה בים צפו החוקרים בכ-1,200 מינים שונים של דגים. מחיר המחקר היה כ-650 מיליון דולר.
עם סיומו של המחקר הענק מעריכים החוקרים כי בין הגלים, חיים יותר ממיליון מיני יצורים שונים ומשונים, ושכ-75 אחוז מהם טרם התגלו למדע.
כך למשל מצאו החוקרים כי ישנם בים 16,764 מיני דגים מוכרים למדע, אך ישנם כנראה כ-5,000 מינים שטרם התגלו.
כדי לבצע את התצפיות, השתמשו החוקרים בציוד טכנולוגי מתוחכם שכלל לוויינים וחיישני אור וקול רגישים, המסוגלים לזהות תנועה בחושך השורר בעומקים של כ-10 ק"מ מתחת למים, ובתנאים קיצוניים של קור ולחץ.
בניגוד לדגים החיים בטבע, ישנם דגים הגדלים בבריכות מלאכותיות כשהמטרה היא שבסופו של דבר – הם יעלו על שולחן השבת שלנו.
בריכה לגידול דגים היא בריכה מלאכותית שנוצרה בידי בני אדם שגם קובעים את תנאי הגידול בה (חום המים, איכות המים, האוכל, העומק). מטרת הבריכות היא לייצר את הסביבה הטובה ביותר לגדילתם של דגים איכותיים למאכל.
הדגים הנפוצים בבריכות הם מינים של קרפיון, אמנון, בורי ועוד. יבול בריכות הדגים בישראל הם מהגבוהים בעולם.
ואפשר גם באקווריום
דגי נוי הוא אחד התחביבים הפופולאריים ביותר בעולם. המגוון הגדול של סוגי האקווריומים הקיימים היום מאפשר לכל אחד להיכנס לתחביב. קיימים סוגים רבים של אקווריומים, כשכל אחד מתאים לסוג מסוים של דגים. זנים שונים של דגים זקוקים לתנאים שונים באקווריום, לטמפרטורות מים שונות, לגודל אקווריום שונה וציוד שונה.
אחזקת אקווריום בבית דורשת תשומת לב וסבלנות. צריך לנקות את האקווריום אחת לשבועיים, להחליף חלק מהמים פעם בשבוע, להאכיל את הדגים במזון המתאים להם ולדאוג לחימום ולתקינות האקווריום.
זה ודאי נשמע לכם כמו מדע בדיוני, אבל מסתבר שלדגים יש זיכרון לא רע בכלל. כל מי שגידל אי פעם דגים באקווריום יודע שדגים לומדים מהר מאוד לקשר בין אצבעות מתנועעות לבין אוכל (תנועות השפשוף של האצבעות כשהן זורקות את הפירורים אל תוך האקווריום לבין הידיעה שהנה שעת האוכל הגיעה…).
חוקרים שבדקו את התופעה גילו שאם מלמדים דגי זהב לבצע פעולה מסוימת באמצעות גירוי (לדוגמא – לפתוח את הפה כשהם רואים את האצבעות המתנועעות מעל האקווריום), הם יזכרו את הפעולה הזו למשך כמה ימים.
דוגמא נוספת קשורה אל דגי הסלמון וחוש הריח שלהם. ישנם זיכרונות הקשורים לריח מסוים (לעיתים ריח מסוים גורם לנו להיזכר באירוע מסוים). זו הסיבה שדגי הסלמון, לא חשוב כמה הם מתרחקים בסופו של דבר ממקום הולדתם, בכל שנה מחדש – הם חוזרים אל הנהר בו הם נולדו.