זהירות! חשמל!

השעה הייתה שש. יום שישי כמעט שבת. ריח שרוף מילא פתע את דירתנו. ריח של חשמל ופלסטיק. מפחיד.

התקשרנו חברת חשמל, הפנו אותנו אל חשמלאי מוסמך. שבנס ענה לנו (בדרך כלל אני לא עונה בשעות כאלו. הפעם במקרה הייתי בערב שבת רגוע), ובנס התייצב אצלינו תוך כמה דקות. חיטט בארון חשמל, גזם במזמרה שלו כל מיני חוטים, חיבר, התיך ו… אמר שאם לא היינו עושים את זה, עוד בשבת הייתה חלילה פורצת שריפה.

הקיץ במלוא עוזו והמזגנים דולקים נון סטופ. לעיתים העומס כבד מידי. עיתים ארונות החשמל לא לגמרי חדשים ועומדים בעומס. תקלה במערכת החשמל גורמת למכשיר חשמלי להתלקח, וכתוצאה מכך פורצת שריפה. בשנת 2015 פרצו 55 שריפות עקב תקלה בארון החשמל, 40 שריפות עקב כשל חשמלי במזגן, 31 בגלל תנורי הסקה וחימום, 20 בשל תקלה במקרר, 6 בגלל תקלה במייבש הכביסה ושריפה אחת עקב תקלה חשמלית במדיח הכלים.

שוחחנו עם חשמלאים מוסמכים שיעשו לנו סדר ויסבירו איך ניתן להתנהל כדי למנוע שריפות מיותרות וקטלניות כאלה. גם החשמלאי ניסים אורפז מחיפה מסכים שממסר פחת תקין הוא תנאי מקדים למערכת חשמל מתפקדת. “אחת ל-3 חודשים מומלץ ללחוץ על כפתור הטסט ולבדוק שממסר הפחת מקפיץ את המפסק מיידית. רק כך תוכלו לוודא שהממסר יפעל בשעת חירום. במידה שהוא לא קופץ, מדובר בסכנה ברורה ומיידית וחייבים לקרוא לחשמלאי”, הוא מזהיר.

קיבולת ועומס

אורפז מוסיף כי במיוחד בבתים ישנים מומלץ לבצע בדיקת עומס תקופתית, ולבדוק את תקינות החיווט. כמו כן, מומלץ להתקין מכשיר להגנה מפני ברקים, שיגן על המכשירים החשמליים במקרים של התגברות פתאומית של זרם החשמל – וימנע מהם להישרף. מגן הברקים מתווך בין תקע המכשיר לבין שקע החשמל בבית, ומווסת את זרם החשמל המגיע למכשיר. מגני ברקים ניתן להתקין גם בלוח החשמל עצמו, ובכלל – בכל מכשיר בעל מנוע חשמלי.

רעשים וניצוצות

לשריפה הפורצת עקב תקלה במערכת החשמל קודמים אותות וסימנים, שחשוב לשים לב אליהם. “כל התנהגות מוזרה וחריגה של החשמל בבית יכולה להיות סימן לכך, שבין חוטי החשמל מסתתרת שריפה שמחפשת הזדמנות”, אומר אורפז. ניצוצות שיוצאים מהשקע מעידים על מגע רופף בתוך השקע. כך גם רעשים משונים שבוקעים מתוך אחד השקעים. רעשים וניצוצות הם סימן לכך שהברגים שמחזיקים את השקע התרופפו, למרות שמדובר בתקלה פשוטה, אסור לנסות לתקן אותה לבד וחייבים לקרוא לחשמלאי!

באופן דומה, גם נורה מהבהבת או ריח שרוף משקע החשמל או מלוח החשמל יכולים לסמן שריפה מתקרבת. באותה מידה יעידו על כך סימנים כאלה הבוקעים ממפצלים חשמליים (שנאים). אורפז לוקח עוד צעד קדימה וממליץ להימנע משימוש בכבלים מאריכים בכלל. אם אין ברירה, וחייבים להשתמש בכבל מאריך, יש לבחור כבל עבה יחסית מפני שכבל עבה הוא עמיד יותר.

מים וחשמל

השילוב בין מים וזרם חשמלי מסוכן ביותר ועלול להיות קטלני. לכן, במיוחד בחורף, מזהיר אורפז מפני רטיבות בקירות שעלולה לחדור גם למערכות החשמל. “נזילות מים בסביבת רשת החשמל מאוד מסוכנות, ועלולות לגרום לקצרים, לתקלות וגם לשריפות. זה קורה בדרך כלל בקומות העליונות של הבית או הבניין. במקרה של חשד לנזילה כזאת, חייבים לנתק מיד את החשמל ולקרוא לחשמלאי”. בנוסף, הוא מזהיר מפני תחושה של זרם חשמלי במים. “ברגע שמרגישים זרם בצנרת של המים, זה יכול להיות סימן לכך שבבית אין הארקה”, הוא אומר. הארקה היא כבל נחושת, שתפקידו לשחרר מטען חשמלי עודף ממערכת החשמל הביתית. כאשר ההארקה בבית קיימת, במקרה של התחשמלות הגוף מוליך את הזרם וגורם למפסק החשמל לקפוץ. במקרה שאין הארקה המפסק עלול שלא לקפוץ

 אז איך תתנהלו במקרה שפרצה שריפה שמקורה ברשת החשמל?

אמצעי זהירות:

  1. בחדרי אמבטיה חובה להתקין גופי תאורה מוגני מים / שקעים מוגני מים.
  2. חל איסור מוחלט להתקין תאורה או תנור חימום בתוך מקלחון או מעל האמבטיה
  3. על פי הנחיות חברת החשמל חל איסור מוחלט להשתמש באטמור לחימום המים באמבטיה
  4. חל איסור מוחלט להתקין קופסאות חיבורי חשמל בחדר האמבטיה
  5. חל איסור מוחלט להתקין חוטי חשמל באופן גלוי בחדר אמבטיה
  6. יש לבדוק את תקינות ממסר הפחת נגד התחשמלות בלוח החשמל אחת לשלושה חודשים ע”י לחיצה על לחצן הטסט המותקן בחלקו העליון של ממסר הפחת. לחיצה על לחצן הטסט צריכה לגרום להפסקת החשמל. במידה והחשמל לא פסק יש להזמין חשמלאי ולהחליף את ממסר הפחת ע”י חשמלאי מוסמך.
  7. שקעים חשופים / שבורים / הינם סכנה מיידית ויש להחליפם מיד
  8. מומלץ אחת לשנה להזמין חשמלאי מוסמך לבדוק את תקינות הארקה ולוח החשמל. יש לחזק את הברגים בלוח החשמל בכדיי למנוע מגעים רופפים אשר הינם סכנה מיידית להתלקחות.
דודי חשמל ושמש
  1. מאחר והמים בישראל עשירים באבן פעולת חימום המים בדוד גורמת להצטברות מהירה של אבנית. הסתיידות האבנית על גוף החימום מונעת חימום אפקטיבי יעיל ומהיר של המים. על מנת למנוע תקלות חוזרות ונשנות של דודי החשמל והשמש, יש להחליף את גוף החימום אחת לשנתיים ובעיקר לפניי בוא החורף.
  2. ניתן ורצוי להפעיל את דוד החשמל באופן אוטומטי ע”י שעון חשמל – קוצב זמן . באופן זה ניתן להפעיל את השעון בסמוך לשימוש. כך ניתן יהיה לחסוך בחשמל ובאנרגיה
  3. בבניינים רבי קומות כאשר מערכת החימום של הקולטים על הגג ודוד החשמל בתוך הדירה, קיים דוד מחליף חום אשר מורכב למעשה משני דודים. בדוד זה ישנם שני ברזים הקשורים למערכת ההסקה המרכזית ותפקידם בזמניי הקיץ להישאר פתוחים ובזמניי החורף עליהם להיות סגורים. כך אנו חוסכים באנרגיה וחימום מיותר של המערכת הסולרית.
Exit mobile version