בכל פעם שהיינו אצל חמי וחמותי בשבת, היתה חמותי שואלת אותנו איזה מאכל אנחנו רוצים שהיא תכין. כזאת היא – מתחשבת. ואני, תמיד הייתי מבקש את הדולמה – בצלים ממולאים בוכריים.
אני יודע מה חלקכם יגידו – יש שמייחסים את המאכל הזה לטורקים, אבל בשבילי – הוא תמיד יהיה בוכרי.
מצרכים:
6 בצלים בינויים שלמים עם הקליפה
למילוי:
1.5 כוסות אורז עגול
1 בצל בינוני קצוץ
500 גרם בשר או טחון
1/2 חבילה כוסברה קצוצה
1 כף שמן.
1/2 כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור
מצרכים לרוטב:
4 עגבניות גדולות ובשלות
2 גמבות גדולות
3 כפות שמן
2 בצלים בינוניים קצוצים
1 גזר פרוס לפרוסות לא עבות מידי
1 תפוח-אדמה פרוס לפרוסות לא עבות מידי
1 בטטה פרוסה לפרוסות .
1/2 כפית מלח.
1/4 כפית פלפל שחור.
1 כפית גדושה פפריקה מתוקה.
אופן ההכנה:
- חתוכים כל בצל שלם לאורכו עד למרכזו בלבד, כך שמצד אחד של כל שכבה יהיה פתח למלאות את המילוי, אך הבצל ישאר שלם.
- מסדרים את הבצלים בתוך סיר כאשר הם עומדים ומכסים במים.
- מרתיחים ומבשלים כ- 15 דקות ברתיחה. שופכים את המים ומניחים להתקרר.
בינתיים:
- בקערה שמים את כל מצרכי המילוי ומערבבים.
לעשיית הרוטב:
- לוקחים את העגבניות ואת הגמבות וטוחנים בבלנדר עד לקבלת רוטב סמיך.
- מוספים מלח, פלפל שחור ופפריקה אדומה ומערבבים.
אופן מילוי הבצלים:
- מפרידים כל שכבת בצל בזהירות שוטפים.
- אח"כ ממלאים כל שכבה מתערובת המילוי, וסוגרים.
הבישול:
- בסיר רחב, מטגנים את 2 הבצלים הקצוצים עד להזהבה.
- מוזגים כוס מים, ומסדרים בתחתית הסיר את הירקות הפרוסים.
- מסדרים מעל את הבצלים הממולאים.
- שופכים על הבצלים את רוטב העגבניות.
- מוספים מים עד לכיסוי הבצלים ומביאים לרתיחה.
- מבשלים כשעה וחצי. שימו לב לכמות המים. אם צריך – הוסיפו עוד.
- מסדרים על צלחת עם פרוסות הירקות ליד ומגישים.
בתאבון!
שדרוגים:
אפשר להוסיף עוד כשעה בישול למי שרוצה בצלים רכים יותר ונימוחים יותר (הכי טעים!).