נושא זה מצוי בויכוח מתמיד והגיע הזמן לתשובה סופית. מי מהם עדיף? מי בריא יותר? גם לטיגון ובישול? וממה בכלל עשוי שמן קנולה?
הויכוח הזה נמשך כבר מספר שנים וגורם לנו לבלבול רב- מי בריא יותר, שמן קנולה או שמן זית? רבים מניחים כי שמן הזית בריא יותר. האמנם?
בנוסף לכך, שני השמנים מכילים מגוון סוגי שמן בריאים. אז מה התשובה? בואו ונחליט.
שמן זית
מופק ע"י סחיטה של זיתים, שיטה טבעית ללא צורך בממיסים או בחימום. תהליך זה מכונה "כבישה קרה". למעשה, הוא השמן היחיד שמופק בתהליך טבעי לחלוטין.
שמן זית ירוק- נחשב איכותי יותר, הופק על ידי זיתים שטרם הבשילו לחלוטין ומכיל יותר נוגדי חמצון וטעמו חזק.
שמן זית צהוב- הופק על ידי זיתים בשלים וטעמו עדין יותר.
שמן הזית מכיל ויטמין E וחומצות שומן אשר כ- 80% מהן מהוות החומצה אולאית וחומצת שומן חד בלתי רוויה.
מעוניינים לצרוך שמן זית איכותי? שימו לב כי אתם רוכשים שמן זית כתית מעולה בלבד.
יתרונותיו:
– מפחית סיכונים למחלות בכלי הדם, סכרת, סרטן, אסתמה ומחלות לב.
– מונע תהליכים המפתחים אלצהיימר.
– ממית תאים סרטניים.
– מוריד כולסטרול באמצעות השומן החד בלתי רווי הנמצא בו.
שמן קנולה מזוכך
מופק מזרעי לפתית ולא מקנולה כמו שאולי חשבתם. קנולה הוא אינו צמח ולא ניתן להפיק ממנו שמן אלא סה"כ ראשי תיבות CANadian Oil Low Acid ("שמן קנדי בעל רמות נמוכות של חומצה") סוג שמן שפותח בקנדה.
על מנת להסיר ריחות וטעמי לוואי ולהביא לצלילותו של השמן, תהליך הפקתו נעשה ע"י חימום, בשימוש בזיכוך ובממיס. תהליך זה פחות בריא מתהליך הפקת שמן הזית.
שמן קנולה מכיל 10% חומצת שומן חיונית, אותה גופנו לא מצליח לייצר בעצמו, היא מקבוצת אומגה 3 ומכונה- אלפא לינולית. בהשוואה ל- 1% המצוי בשמן זית.
כמות החומצה האולאית בשמן קנולה מציבה אותו במקום השני מכל סוגי השמנים – אחרי שמן הזית.
יתרונותיו:
– מעניק לגוף כמות גבוהה של אומגה 3 מהצומח.
– מהווה פתרון בצריכת כמות גבוהה של שומן חד בלתי רווי עבור מי שלא אוהב שמן זית.
אז מי עדיף?
לתיבול ובישול- שמן זית כתית מעולה.
לטיגון- שניהם בטוחים ועדיפים באותה מידה. (כל עוד אינכם שורפים אותם).
טוב לדעת:
– כפית שמן מכל סוג מכילה 45 קלוריות ו־5 גרם שומן, כך שאין הבדל קלורי בין שני סוגי השמנים.
– ישנם מאכלים שטעמם יכול להפגם ע"י שימוש בשמן זית – חביתות, שניצלים, מאפים וכדומה.