האם מותר לילד להחליף חיתול להורה הזקן שלו?

facial-wrinkles1

האם הבן צריך להחליף חיתולים לאביו הזקן או לקחת לשם כך עובד זר?

ככל שהאהובים שלנו מזדקנים, זה יכול להיות קשה לחשוב על השינויים שהם יעברו. אחת השיחות הקשות ביותר לקיים היא על החלפת חיתולים. זו שיחה שרוב המשפחות נמנעות ממנה עד שיש משבר. עם זאת, חשוב לקיים את השיחה הזו לפני שמתרחש משבר. במידת האפשר, שלב את יקירך בתהליך קבלת ההחלטות. ייתכן שיש להם העדפה למי מחליף חיתול, ויש לכבד את ההשקעה שלהם. אם יקירכם אינו מסוגל להשתתף בתהליך קבלת ההחלטות, תצטרכו לשקול מה הכי טוב עבורו. ישנן שתי אפשרויות עיקריות: החלפת חיתולים בעצמך או העסקת עובד זר שיעשה זאת עבורך. יש יתרונות וחסרונות לשתי האפשרויות, ותצטרך לשקול אותן בקפידה לפני קבלת החלטה. בסופו של דבר, ההחלטה צריכה להתבסס על מה שאתה חושב שיספק את הטיפול הטוב ביותר עבור יקירך.

 

ביהדות, זה נחשב לנכון ומכבד לבן להחליף חיתול של אביו. זה נתפס כמעשה של חסד אוהב, ודרך לטפל בהוריו בזמן הצורך שלהם. התלמוד אף מרחיק לכת ואומר כי "מי שאינו מכבד את אביו ואת אמו כאילו מכחיש את ה'". עם זאת, יש הטוענים כי מעשי יותר להעסיק עובד זר לביצוע משימה זו. הם טוענים שלא ראוי לבקש מבן לעשות משהו שהוא כל כך אישי, ושעדיף להשאיר עבודה מהסוג הזה למישהו מיומן ומנוסה. 

על פי ההלכה, מצד אחד נאמר (פסחים נא) שיש איסור לילד (גם אם הוא מבוגר בגילו) לראות את המקומות הצנועים של הוריו. אמנם, מבואר בגמרא שם, שבמידה ויש צורך לכך עבור אביו ואמו עצמם, יש בזה כימוד הורים ואין בכך איסור. 

ואדרבה, מצווה בו יותר מבשלוחו, ולכן עדיף שהוא זה שיקיים את מצוות כיבוד הורים על ידי החלפת חיתולים וכו', אם יש באפשרותו לכך. 

אמנם יחד עם זאת, יש איסור מהתורה "ארור מקלה אביו ואמו" שפירושו שאין לזלזל בהורים אפילו לא במחשבה (המילה 'מקלה' מלשון 'קלון' כלומר זלזול, ביזוי). ומצד זה צריך מאד לשמור על כבוד ההורים גם כאשר עוסק במצווה חשובה זו של כיבוד הורים וחסד בגופו עם הוריו ומחליף להם חיתולים, שלא להתמקד במקום הערווה ולשמור על כבודם.

האם עדיף לטפל בהורה הקשיש בבית או בבית אבות?

זו שאלה שקשה לענות עליה כי אין פתרון אחד שמתאים לכולם. כל מצב הוא ייחודי ויש להעריך אותו לגופו. עם זאת, ככלל, לרוב עדיף להורה הקשיש להישאר בבית במידת האפשר. זה מאפשר להם לשמור על עצמאותם וכבודם, וזה גם נותן להם תחושת שליטה רבה יותר על סביבתם. זה יכול להיות גם פחות יקר מאשר טיפול סיעודי. כמובן, ישנם מצבים שבהם טיפול סיעודי הוא האפשרות הטובה ביותר. אם ההורה הקשיש אינו מסוגל לטפל בעצמו או אם יש לו צרכים רפואיים מורכבים, אז בית אבות עשוי להיות האפשרות הטובה ביותר. בסופו של דבר, ההחלטה האם לטפל בהורה קשיש בבית או בבית אבות תלויה בנסיבות האישיות.

 

למרבה האמת, על פי התורה הקדושה, ההורים הקשישים שלנו הם ברכה מהשם, ובאחריותנו לדאוג להם. התורה אומרת לנו "כבד את אביך ואת אמך למען תאריך ימים בארץ אשר ה' אלוקיך נותן לך" (שמות כ, יב). זה כולל לא רק לספק להם מזון ומחסה, אלא גם לוודא שהצרכים הפיזיים והרגשיים שלהם מסופקים. אחת הבחירות הקשות ביותר שילד עשוי להיאלץ לעשות היא האם לטפל בהורה קשיש בבית או למקם אותו בבית אבות. יש יתרונות וחסרונות לשתי הבחירות, אבל בסופו של דבר זה תלוי במצב האישי. אם ההורה מסוגל לחיות באופן עצמאי ומעוניין להישאר בביתו, אז בדרך כלל עדיף לכבד את רצונו. עם זאת, אם ההורה זקוק לטיפול מסביב לשעון או סובל מאלצהיימר או צורה אחרת של דמנציה, אז בית אבות עשוי להיות האפשרות הטובה ביותר. בסופו של דבר, ההחלטה כיצד לטפל בהורה קשיש צריכה להיעשות בחוכמה, חמלה ואהבה.

לסיום: טיפים לחיים ארוכים וטובים לקשישים

 בראש ובראשונה, חשוב להישאר פעיל. גם אם אתה לא יכול לעשות את אותה רמת פעילות שהיית יכול כשהיית צעיר יותר, כל פעילות גופנית עדיפה על שום פעילות. הליכה, שחייה וטאי צ'י הם כולם דוגמאות מצוינות לפעילויות בעלות השפעה נמוכה שיכולות לעזור לשמור על תנועת הגוף והמוח שלך חד. 

חשוב גם לאכול תזונה בריאה. תזונה מאוזנת עם שפע של פירות, ירקות ודגנים מלאים תעניק לגופכם את החומרים המזינים הדרושים לו כדי לתפקד במיטבו. 

הפעלת השכל, על ידי לימוד תורה מאתגר ואקטיבי יכול לסייע מאד לחיזוק התפקוד המוחי שלא יתחלש עם הזמן.

לבסוף, אל תשכח להישאר חברתי. חיבור עם אחרים הוא חלק חשוב בשמירה על בריאות נפשית ככל שאתה מתבגר, אז הקפד לבלות עם חברים ובני משפחה או להצטרף למועדון או לקבוצת תחביבים. על ידי ביצוע העצות האלה, אתה תהיה בדרך ליהנות מחיים ארוכים ומספקים.

נקודה חשובה אחרי ה120 של ההורה

חשוב לכבד הורה לאחר ה120 שלו ולערוך לו הלוויה מכובדת ולהקים מצבה לנפשו וגופו. כמו כן לתרום ספרים וצדקות לעילוי נשמו וזה יכול לעמוד לו ולה לנצח נצחים.

 

Exit mobile version